Снимки от Плевен днес

Снимки от покрива на Панорамата в Плевен

Снимки от покрива на панорамата в плевен

Изгледът от покрива на Панорама „Плевенска епопея 1877“ е невероятен. Уникална е и самата сграда, издигаща се на 47 метра над земята. На свещено място, напоено с кръвта на геройски загиналите за Свободата на България.

Мъртвата долина в Плевен

Строежът на Панорамата продължава по – малко от година: започва на 19 януари 1977 и приключва на 10 декември същата година. В този ден се навършват 100 години от освобождението на Плевен.

Изглед към телевизионната кула в квартал Дружба

Архитектурният проект е дело на Иво Петров, Пламена Цачева и проектантски колектив. Неповторимите художествени платна в Панорамната зала, пресъздаващи реалистично кръвопролитните битки за Плевен, са създадени от 13 руски и български художници, с ръководител Николай Василиевич Овечкин. Участват още В. Щербаков, И. Кабанов, А. Чернишов, М. Ананиев, Д. Дончев, В. Есаулов, В. Лемешев, Хр. Бояджиев, Г. Есаулов, В. Таутиев, Ю. Усипенко и А. Троценко.

Хората изглеждат малки от покрива на панорамата шзо плевен от птичи поглед ИЗглед към Девети квартал от Панорамата Изглед към центъра на Плевен Алеите в Скобелевия парк